Fastelavn i Danmark hænger unægteligt sammen med traditionen om fastelavns ris.
I denne artikel kan du læse, hvordan du kan lave et hjemmelavet fastelavnsris, downloade gratis skabeloner til fastelavnsriset og læs mere om fastelavnsrisets historie.
Læs også >> Find her: Fastelavnstønden
Hjemmelavet fastelavnsris
At lave et hjemmelavet fastelavnsris til fastelavn er en hyggelig DIY for både børn og voksne. Når dine børn laver jeres eget hjemmelavet fastelavnsris får dit barnet også mulighed for at sætte sit personlige præ på riset, så det passer til dit barn eller dit barns udklædning til fastelavn.
For at lave et hjemmelavet fastelavnsris, skal du først samle smågrene, som kan skabe riset. De bedste grene er fra et birktræ.
Sammensæt grene i en passende længde i forhold til barnet. Husk at være opmærksom på ikke at lave grene for lange, så det bliver svært for barnet at styre fastelavnsriset, eller så fastelavnsriset kan bruges til at sloges med.
Du kan enten lade birkegrene forblive i sin naturlige farve eller spraymal dem sort eller brune. Du kan også male enderne på fastelavnsriset sorte og dyppe dem i guld glimmer.
Bind tape eller malertape om enderne så riset, så grene er flot samlet og ikke ridser børnenes hænder. Pynt eventuelt riset med et fløjlsbånd eller gavebånd.
Hvis du ikke har adgang til et birketræ eller gerne vil have en hjælpende hånd med fastelavnsriset, så køb et fastelavnsris uden pynt her.
Gratis fastelavnsris skabeloner til klip og klistre
Det er hyggeligt at lave klippe og klistre til fastelavnsriset, fastelavnstønden eller til en hyggelig fastelavnsfest med venner, familie eller klassen efter skoletid.
Hvis du trænger til en hjælpende hånd med skabeloner til fastelavnsriset, så er der hjælp at hente.
På vores hjemmeside kan du GRATIS downloade vores skabeloner til fastelavn. Alle skabelonerne er gratis til personligt brug.
Download skabelon til fastelavnsris her!
Download gratis skabelon til fastelavnsris her!
Download fastelavnsris skabelon gratis her!
Fastelavns skabelonerne kan gratis downloads og printes til personligt brug! Videresalg og destruering er ikke tilladt uden tilladelse fra Børneværelset.
Hvad skal der på et godt fastelavnsris
Grundlæggende kan du komme, hvad som helt på et riset. Der er dog et par designs som er klassiske til et hvert fastelavns ris. De klassiske ting gennemgår vi har:
Katte: Katte og fastelavn hænger sammen. Derfor bør der altid være mindst 1 udklippet kat på riset.
Sløjfer: Sløjer pynter og fylder godt på fastelavnsriset. Du kan enten lave sløjferne af silkepapir eller gavebånd, alt efter hvad du har i huset.
Masker: Fastelavn er udklædnings fest – masker er udklædning. Der er mange måder at lave masker på, og det er kun fantasien der sætter grænser. Du kan f.eks downloade vores gratis masker her.
Kroner: Når fastelavns tønden er slået ned kåres kattekongen og kattedronningen. Derfor er kroner også en fast tradition på fastelavnsriset.
Historien bag fastelavnsriset
Fastelavnsriset har været kendt i Danmark siden år 1700 og historien om det sjove ris af grene og pynt har en alvorlig fortid. Den mere alvorlige side af sagen er at særligt fromme folk endnu efter reformationen kunne finde på at prygle deres børn med ris på langfredag. Formålet var at minde børnene om Jesu lidelser. Det foregik på langfredag, og det var hovedsageligt børn der blev pryglet.
I Frauenzimmer-Lexicon blev det beskrevet, hvordan ungkarle og jomfruer bød hinanden godmorgen ved at rise op og stryge aske på hinanden. Dette er også en mulig fortolkning om at ”riset” var et symbol på frugtbarhed, da riset bestod af de friske grene med små nye knopper på, som var et tegn på nye begyndelser.
I løbet af 1800 tallet begyndte danskerne at kunne købe pyntede fastelavnsris, f.eks med katte, storke og blomster af papir. Fra årene omkring århundredskiftet ses også ris på fod, mere beregnede til at stå til pynt end til at rise med.
Man brugte også fastelavnsriset til at “rise hinanden op”, det vil sige at vække de andre i husstanden med slag af fastelavnsriset. Man kalder det for en drilleskik, da det ikke havde nogen overført betydning, men var noget man bare syntes var sjovt. Der gik ofte konkurrence i at stå først op, og dermed slippe for selv at blive riset op fra sin skønhedssøvn.
I dag er fastelavnsrisene stadig lavet af friske grene, men dekorationen er blevet videreudviklet med slik, fjer, silkepapir og alt hvad man ellers kan finde på. Man bruger i dag ikke fastelavnsriset til de samme formål som man gjorde tilbage i tiden. De gamle traditioner er næsten uddøde, og det moderne fastelavnsris bliver primært brugt til dekorative formål.
Læs også >> 10+ gaveideer: Oplevelsesgaver til børn.