Halloween har, modsat fastelavn, til formål at være skræmmende og uhyggeligt.
På allerhelgens aften, som Halloween hedder på dansk, kan den ikke få for lidt med falsk blod, spøgelseshår, vampyr tænder og ikke mindst zombie kostumer.
Halloween er for amerikanerne en gammel tradition. I Danmark er det en nyere tradition, som vi har taget til os, som en mulighed for at skræmme naboerne, holde en uhyggelig fest og klæde både børn og voksne skræmmende ud.
Historien om Halloween
Halloween fejres hver år D 31. oktober. Traditionen kom formentligt til USA sammen med efterkommere af de hedenske keltere.
Samme dag fejrede kelterne nemlig nytår under navnet ‘Samhain’ omkring 8-900 f.Kr – en dag, der bød på uhygge og rædsler for den keltiske befolkning.
Kelterne mente, at på denne sidste dag i året rejste de døde sig fra graven for at hjemsøge de levende og finde vej til dødsriget.
Den moderne måde at fejre Halloween på kom frem for omkring 150 år siden i USA og siden har mange danskere taget traditionen om spøgelsesfest, græskar og uhyggelig udklædning til sig, som en sjov måde at fejre allehelgen.
Selvom Halloween i Danmark ikke har den samme historiske dybde som i USA, vinder Halloween stille og roligt frem som en sjov og uhyggelig tradition her i Danmark.
Mange danskere arrangerer Halloween-fester, hvor kostumerne er i fokus. Der er konkurrencer om det mest fantasifulde, uhyggelige eller kreative outfit, og det er ikke ualmindeligt at se folk, der er klædt ud som klassiske uhyggelige figurer som vampyrer, zombier og varulve.
Selvom Halloween er en relativt ny tradition i Danmark, nyder mange familier at dekorere deres huse med græskar, spindelvæv, spøgelser og andre uhyggelige dekorationer.
Det er en mulighed for at skabe en hyggelig og uhyggelig stemning både indenfor og udenfor. Supermarkeder og butikker bugner af uhyggelige godter og dekorationer i oktober måned, og der er masser af inspiration at hente til dem, der vil deltage i Halloween-festlighederne.
Hvis du skal holde Halloween fest med børn, kan du finde masser af inspiration til kostumer her.
Forskellen på Halloween og fastelavn
Halloween og fastelavn er begge festlige begivenheder, der fejres med kostumer, sjov og godter, men de har forskellige oprindelser og traditioner.
Halloween stammer som nævnt ovenfor oprindeligt fra den keltiske festival Samhain, hvor man fejrede det nye år og markerede overgangen fra sommer til vinter. På Halloween, den 31. oktober, troede man, at grænserne mellem den levende verden og åndernes rige blev mere flydende, hvilket gjorde det muligt for ånder og spøgelser at vandre frit blandt mennesker. Traditionelt blev der tændt bål og bæret kostumer for at skræmme de onde ånder væk.
Fastelavn har en mere religiøs baggrund og stammer fra den katolske tradition. Det fejres 40 dage før påske og markerer begyndelsen på fasten.
Til fastelavn klædte folk sig ud og gik i optog for at jage onde ånder væk og fejre lysets sejr over mørket. Der bliver til fastelavn slået katten af tønden, hvor børnene slog til en tønde fyldt med slik for at vinde titlen som kattekonge eller kattedronning.
Halloween: Fra dør til dør
Til både fastealvn og halloween er der traditon for at børn går rundt og banker på naboernes dører for at få slik eller småpenge. Til fastelavn sunger børn korte fastelavns sange når døren åbens, mens der til halloween ofte bliver sagt “Slik eller ballade” (Trick or treat).
Flere danske landsbyer har lavet en aftale om, at de huse der ønsker at få besøg af børn under Halloween stiller et græskar ude foran deres hjem, så børn og deres familier ved at man er velkommen til at ringe på.
I dag fejres både Halloween og fastelavn med kostumer, optog og masser af slik. Dog er Halloween mere fokuseret på det uhyggelige og det okkulte, mens fastelavn er mere festlig og farverig.
I Danmark har fastelavn en stærkere tradition, mens Halloween er en nyere import fra USA, men begge begivenheder er blevet populære og er en sjov måde at fejre sammen med familie og venner.
Læs også >> 10+ Gaver med Gurli Gris